lørdag 12. november 2011

Mesterverk 4.

9. november åpnet The National Gallery i London utstillingen «Leonardo da Vinci – Painter at the Court of Milan». Tingenes iboende; med baksmell på skatten har jeg ingen mulighet til å reise over for å se tidenes samling av da Vinci-arbeider! På den annen side, det kommer til å være kilometer på kilometer på kilometer med kø – og etter Berlin-biennalen i 2010 er jeg definitivt ferdig med kunstkøer for resten av livet.
    Leonardi da Vinci er mester uten mesterverk for meg. Han gjorde grunnforskningen for all naturalistisk kunst etter rennessansen – og verk som Nattverden og Mona Lisa, til tross – for meg er det blyantstudiene han gjorde ved forskningsarbeidene da han snippet, klippet og kuttet i døde kropper for å forstå menneskets anatomi som er de store mesterverkene.Jeg har lyst til i samme slengen å nevne Gunther von Hagens BodyWorlds-prosjekt – uten at det burde komme inn under Mesterverk-tittelen, forsåvidt. Men den østtyske anatomens menneskeutstoppingsprosjekt har på mange måter tilsvarende funksjon i dag som da Vincis studier den gang hadde. Etter i årevis å ha fulgt van Hagens på nett hadde jeg gitt opp å få sett utstillingen – den var alltid så langt og så dyrt unna – i Los Angeles, i Singapore, i New York ... En sommerdag i København, dog, var den plutselig der og undertegnede kunstner er klokere hva gjelder menneskets anatomi og hvordan strukturene i kroppens mange lag påvirker dens uttrykk i kunsten.
    Jo, og så følte jeg meg ganske snytt da vi i studietiden fikk tilbud om å tegne hos rettsmedisinsk institutt. Jeg var den eneste studenten som ønsket å delta, så kurset ble avlyst ...